Need a lawyer immediately? Call: +31 10 220 44 00
Het komt regelmatig voor dat ondernemingen op zichzelf levensvatbaar zijn, maar dat een hoge schuldenlast uit het verleden te zwaar op de schouders drukt. Met de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (“WHOA”) krijgen ondernemingen die in zwaar weer verkeren de mogelijkheid om met een groep schuldeisers een overeenkomst te sluiten die bindend is voor alle schuldeisers en aandeelhouders. Naar verwachting zal de wet dit najaar in werking treden.
Doel van de WHOA
Op dit moment voorziet de wet niet in een dwangakkoord buiten faillissement. Als een onderneming buiten faillissement tot een regeling met haar schuldeisers wil komen, dan kan dit alleen door een vrijwillig akkoord. Liggen één of meer schuldeisers dwars, dan belemmeren zij daarmee het sluiten van een dergelijk akkoord. Met de WHOA wordt een regeling ingevoerd op basis waarvan de schuldenaar of crediteuren het initiatief kunnen nemen om een schuldsaneringsakkoord tot stand te laten komen en dit akkoord kan vervolgens door de rechtbank worden bekrachtigd (gehomologeerd). Hiermee wordt het onderhands akkoord verbindend tegenover crediteuren, inclusief degenen die tegen (of geheel niet) hebben gestemd. De WHOA heeft dan ook als doel het verbeteren van het reorganiserend vermogen van ondernemingen, door de mogelijkheid te bieden een onderhands (dwang)akkoord aan crediteuren op te leggen. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor het midden- en klein bedrijf.
Inhoud van het akkoord
Het staat de schuldenaar in beginsel vrij om zelf te bepalen wat hij zijn schuldeisers en aandeelhouders aanbiedt en hoe hij zijn akkoord inricht. De schuldenaar kan bij het aanbieden van het akkoord crediteuren die heel verschillend zijn, indelen in verschillende ‘klassen’ van crediteuren. De WHOA biedt de schuldenaar de vrijheid om aan één of meerdere klassen crediteuren een verschillend aanbod aan te bieden, en aan anderen niet. De andere crediteuren behouden dan hun vorderingen.
Een akkoord komt alleen in aanmerking voor homologatie door de rechter als het aan de volgende voorwaarden voldoet:
Rol van de rechter
Tot het moment van indienen van het homologatieverzoek van het akkoord, is de rol van de rechter beperkt. Om te voorkomen dat de rechter over punten van onzekerheid pas duidelijkheid geeft aan het eind van het traject wanneer het al te laat kan zijn, kan de schuldenaar de rechter al eerder vragen of het akkoord kans van slagen heeft.
De belangrijkste taak voor de rechter ligt echter in het homologeren van het akkoord. Als de rechter het akkoord homologeert, worden ook de schuldeisers en aandeelhouders die niet met het akkoord hebben ingestemd aan het akkoord gebonden. De schuldeisers en aandeelhouders die bezwaren hebben tegen het akkoord, kunnen een schriftelijk verzoek tot afwijzing van het homologatieverzoek indienen bij de rechtbank.
Tot slot
De overheid werkt hard aan het reorganiserend vermogen van Nederland. Al langere tijd wordt ook gepleit voor invoering van een dwangakkoord buiten faillissement en surseance. Het is echter de vraag hoe de WHOA in de praktijk zal uitpakken. In het licht van de coronacrisis kan het zomaar dat extra steuntje in de rug van de onderneming zijn, om het hoofd boven water te houden.
Please note that the content of our website (including any legal submissions) is for non-binding informational purposes only and does not serve as legal advice in the strict sense. The content of this site cannot and should not serve as a substitute for individual and binding legal advice relating to your specific situation. All information is therefore provided without guarantee of accuracy, completeness and timeliness.