Privacy schending van zieke werknemer kost de baas € 25.000

Elke

Drone scaled

Een schildersbedrijf schakelt op enig moment een detective in om een arbeidsongeschikte werknemer te observeren rondom zijn eigen woning. De reden? De baas gaat in op geruchten van collega’s dat de werknemer thuis aan het klussen is, terwijl hij last zou hebben van zijn schouder.

De rechter maakt korte metten met deze privacy schending. De inzet van een recherchebureau is een vergaand middel dat niet lichtvaardig ingezet mag worden. Een dergelijk onderzoek is enkel aanvaardbaar wanneer sprake is van zeer bijzondere omstandigheden én tegen de werknemer ernstige verdenkingen zijn van ernstige overtredingen die het inschakelen van een detective noodzakelijk maken. In dit geval was het een buitenproportioneel middel en bracht het per definitie  een ernstige inbreuk mee op de persoonlijke levenssfeer van de betrokken werknemer. Het gevolg van o.a. deze actie? Een immateriële schadevergoeding van € 25.000.

Let dus op dat u als werkgever niet te snel overgaat tot inzet van middelen die een ernstige inbreuk op de privacy van de werknemer opleveren. Soms is het beter (en goedkoper) om eerst het gesprek aan te gaan over ‘geruchten’.

Lees de volledige uitspraak hier.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Lawyers
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Lawyer
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Corporate law, Real estate law
Fleur 1

Fleur Huisman

Environmental law
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Environmental law
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Employment law, Corporate law
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Administrative law and Family law
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Emplyment law
Bekijk button

Possibly also of interest to you

Test news item

Please note that the content of our website (including any legal submissions) is for non-binding informational purposes only and does not serve as legal advice in the strict sense. The content of this site cannot and should not serve as a substitute for individual and binding legal advice relating to your specific situation. All information is therefore provided without guarantee of accuracy, completeness and timeliness.

Stay informed

Sign up for our newsletter