Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Privacy schending van zieke werknemer kost de baas € 25.000

Elke

Drone scaled

Een schildersbedrijf schakelt op enig moment een detective in om een arbeidsongeschikte werknemer te observeren rondom zijn eigen woning. De reden? De baas gaat in op geruchten van collega’s dat de werknemer thuis aan het klussen is, terwijl hij last zou hebben van zijn schouder.

De rechter maakt korte metten met deze privacy schending. De inzet van een recherchebureau is een vergaand middel dat niet lichtvaardig ingezet mag worden. Een dergelijk onderzoek is enkel aanvaardbaar wanneer sprake is van zeer bijzondere omstandigheden én tegen de werknemer ernstige verdenkingen zijn van ernstige overtredingen die het inschakelen van een detective noodzakelijk maken. In dit geval was het een buitenproportioneel middel en bracht het per definitie  een ernstige inbreuk mee op de persoonlijke levenssfeer van de betrokken werknemer. Het gevolg van o.a. deze actie? Een immateriële schadevergoeding van € 25.000.

Let dus op dat u als werkgever niet te snel overgaat tot inzet van middelen die een ernstige inbreuk op de privacy van de werknemer opleveren. Soms is het beter (en goedkoper) om eerst het gesprek aan te gaan over ‘geruchten’.

Lees de volledige uitspraak hier.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief