Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Digitaal procederen (gedeeltelijk) van start

In een blog van 1 september 2016 informeerden wij u dat uiterlijk in 2019 digitaal procederen volgens het (vernieuwde) procesrecht verplicht is voor alle advocaten, bestuursorganen en andere professionele procespartijen. De planning was toen nog dat per juli 2017, in civiele procedures waarvoor een advocaat verplicht is, digitaal wordt geprocedeerd. Vanaf dat moment zouden we niet meer middels post en koerier met de rechtbank stukken mogen uitwisselen. Ook de antieke fax zou vanaf die dag de deur uit kunnen.

Deze planning is inmiddels echter achterhaald. Sinds 1 september 2017 is het enkel bij de rechtbank Gelderland en de rechtbank Midden-Nederland verplicht om in zaken met een belang vanaf € 25.000,00 digitaal te procederen. Zaken onder de € 25.000,00 bij die rechtbanken worden nog op de oude wijze behandeld en bij de andere rechtbanken is er sinds 1 september 2017 nog niets veranderd.

Op termijn is het de bedoeling dat alle professionals in alle zaken verplicht digitaal procederen. Voor nu is dit dus beperkt tot de rechtbank Midden-Nederland en Gelderland. Het digitaal procederen, althans het digitaal uitwisselen van stukken met de rechtbank, kan geschieden op twee verschillende manieren. Wij kunnen stukken met de rechtbank uitwisselen via een digitaal portaal op de website van de Rechtspraak en daarnaast is het mogelijk om vanuit de kantoorautomatisering rechtstreeks te communiceren met de rechtbank. Momenteel zijn de ICT’ers druk bezig om die rechtstreekse communicatie tussen de rechtbank en onze eigen kantoorautomatisering mogelijk te maken. Dit zal geen gevolgen hebben voor onze dienstverlening aan u en mochten er veranderingen zijn die voor u van belang zijn dan zullen wij u hierover vanzelfsprekend informeren.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief