Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Gezamenlijk procederen: is dat wel zo voordelig?

Fleur

Gezamenlijk procederen

In grote zaken, zoals bestemmingsplanprocedures, kiezen belanghebbenden er vaak voor om samen te procederen. Ze willen hiermee kosten besparen, met name kosten voor rechtsbijstand. Zo denken ze goedkoper uit te zijn. In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd het geval is. Zo ook in de uitspraak die in deze blog wordt besproken.

In haar uitspraak van 9 oktober 2024 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State namelijk geoordeeld dat de schadevergoeding wegens het door het bestuursorgaan overschrijden van de redelijke termijn werd gematigd, omdat de eisers gezamenlijk procedeerden.

De redelijke termijn is neergelegd in artikel 6 van het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Die redelijke termijn is overschreden als de duur van de totale procedure te lang is. De behandeling van het beroep mag maximaal 2 jaar duren en de behandeling van het hoger beroep ook maximaal twee jaar. De redelijke termijn bedraag dus in totaal 4 jaar. Als de gehele procedure langer dan 4 jaar duurt, is de redelijke termijn dus overschreden. Dat was in deze zaak het geval. De redelijke termijn was met één jaar overschreden, waardoor het verzoek om schadevergoeding werd toegewezen. 

De Afdeling koos er echter voor om de schadevergoeding te matigen omdat het gezamenlijk procederen ervoor heeft gezorgd dat de mate van stress, ongemak en onzekerheid die eisers ondervonden van de te lang durende procedure werd gematigd doordat zij samen de procedure doorliepen. Uiteindelijk werd de schadevergoeding à € 1.000,00 dus gedeeld door het aantal eisers dat gezamenlijk als één partij procedeerden, in plaats van aan alle eisers € 1.000,00 per persoon uit te keren.

Deze uitspraak benadrukt de nadelen die kunnen kleven aan gezamenlijk procederen. Alhoewel dit in eerste instantie kostenverlagend kan werken, kan dit er uiteindelijk ook voor zorgen dat u schadevergoeding of andersoortige vergoedingen misloopt. Let wel, deze uitspraak is  natuurlijk slechts een voorbeeld. In deze uitspraak gaat het om een relatief klein bedrag aan schadevergoeding, hetgeen natuurlijk niet opweegt tegen de gemiddelde advocaatkosten. Er zijn echter situaties denkbaar waarbij het kan gaan om aanzienlijke schadevergoedingen, die de advocaatkosten flink kunnen overstijgen.

U leest de uitspraak hier

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht
Tim portret

Tim van Riel

Jurist Arbeidsrecht
Iris portret

Iris Keemink

Jurist

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Zijn airsoft activiteiten "recreatief"?
De rechtbank verwijst naar de Dikke van Dale๐Ÿ“–

Het zwaarwegend belang: het concurrentiebeding onder de loep ๐Ÿ”Ž

De noodzaak van uitgestelde inwerkingtreding van een omgevingsvergunning voor een geslaagd verzoek om voorlopige voorziening ๐ŸŒณ

Terugblik: Succesvolle Ontbijtsessie "ZZP"๐Ÿฅ

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief