Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Nederlandse rechtspraak in Europees

Een goed rechtsstelsel is van groot belang voor een land.Bedrijven doen graag zaken met bedrijven in landen met een betrouwbaar rechtssysteem. Als er problemen ontstaan tijdens het zakendoen, weten zij dat zij bij de rechter hun recht kunnen halen. Goed functionerende rechtspraak is eveneens belangrijk voor het vestigingsklimaat. Voor Nederland is goede rechtspraak extra van belang omdat Nederland een open economie heeft met veel im- en export. Nederland vervoert veel goederen, onder meer via Schiphol en de Rotterdamse haven.

EU Justice Scoreboard

De Europese Unie vergelijkt jaarlijks de rechtsstelsels van de landen van de Europese Unie met elkaar, met het doel om van elkaar te leren.Nederland scoort op vrijwel alle onderdelen bovengemiddeld goed. Het gaat dan onder meer om:

  • de gemiddelde duur van verschillende typen rechtszaken;
  • de vraag of er voor het algemene publiek online informatie beschikbaar is over hoe een rechtszaak te starten;
  • hoeveel geld een land uitgeeft aan ondersteuning van mensen die zelf niet in staat zijn een rechtszaak te betalen(rechtsbijstand).

Op het onderdeel “trainingen van rechters” scoort Nederland het beste van alle EU-lidstaten. Daarnaast is driekwart van de Nederlanders van mening dat het met de onafhankelijkheid van rechters in Nederland goed gesteld is. Alleen Denemarken, Finland, Oostenrijk en Duitsland doen het beter.

Kosten rechtstaat

Afgezet tegen het Bruto Binnenlands Product is het Nederlandse rechtsstelsel relatief goedkoop. Van de 28 onderzochte landen geven er 18 procentueel meer uit aan hun rechtsstelsel dan in Nederland het geval is.

Rule of Law Index

Het World Justice Project, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de versterking van rechtsstaten, vergelijkt sinds 2006 wereldwijd rechtsstelsels met elkaar. In 2016 deden 102 landen mee. Er wordt o.a. gekeken naar de mate waarin het recht wordt gerespecteerd, de vraag of de rechter onafhankelijk is en of fundamentele rechten van burgers worden gerespecteerd.

Nederland staat al een aantal jaren op de vijfde plaats van de algemene ranglijst. Voor het onderzoek worden per land 1000 mensen en lokale experts geïnterviewd. Als het gaat om de toegankelijkheid tot de rechter en de vraag in hoeverre rechtspraak vrij is van discriminatie, corruptie en politieke invloed, staat Nederland op plaats één.

Beste rechtsstelsel

Denemarken kent het beste rechtsstelsel ter wereld, gevolgd door Noorwegen, Finland en Zweden. Daarna komt Nederland. Als er wordt gekeken naar het onderscheid tussen rechtsgebieden, dan staat Nederland voor wat betreft het civiele recht op plaats één. Waar het gaat om het respecteren van fundamentele rechten staat Nederland op de zesde plaats en als het gaat om effectieve strafrecht handhaving op plaats negen.

Conclusie

Nederlanders mopperen graag. Is het niet op de baas dan is het wel op het weer. Voor wat betreft ons rechtsstelsel mogen wij, bezien in Europees perspectief, uiterst tevreden zijn. Een goed rechtsstelsel draagt bij aan de economie van een land.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief