Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Coronatoegangsbewijzen en 2G

Tessa

Op maandag 22 november jl. is het wetsvoorstel Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen ingediend. De wet moet het voor ondernemers mogelijk maken om van werknemers, zzp’ers en vrijwilligers een coronatoegangsbewijs (ctb) te verlangen.

Als deze wet wordt aangenomen, kan de werkgever een ctb van de werknemer verlangen om hem toe te laten tot de werkvloer. Dit geldt overigens alleen voor de ctb-plichtige sectoren (cultuur, evenementen, georganiseerde jeugdactiviteiten, horeca en sport). Het wetsvoorstel biedt daarnaast de mogelijkheid om buiten de ctb-plichtige sectoren bij ministeriële regeling andere terreinen aan te wijzen waar een ctb-plicht kan gaan gelden. Als een werknemer geen ctb kan tonen, kunnen zijn werkzaamheden tijdelijk worden aangepast. Zijn er geen werkzaamheden die zonder ctb kunnen worden uitgevoerd, of als de werknemer niet wenst mee te werken (geen redelijke instructie opvolgt), dan zou dat zelfs tot gevolg kunnen hebben dat de werkgever tijdelijk de uitbetaling van loon kan staken. In de toelichting op het wetsvoorstel staat dat “wanneer de werknemer die geen ctb toont geen opvolging geeft aan redelijke instructies van de werkgever of in redelijkheid een voorstel van de werkgever niet had mogen weigeren” dit niet langer voor rekening van de werkgever komt.

Tegelijkertijd is het 2G wetsvoorstel ingediend, waarin wordt geregeld dat bepaalde activiteiten in bepaalde sectoren die expliciet in de wet zijn genoemd (cultuur, evenementen, horeca, niet-essentiële dienstverlening) alleen toegankelijk zullen zijn voor mensen die ofwel gevaccineerd zijn ofwel van corona hersteld zijn.

Beide wetsvoorstellen (Tijdelijke wet differentiatie coronatoegangsbewijzen en Tijdelijke wet verbreding inzet coronatoegangsbewijzen)  hebben verstrekkende gevolgen voor ondernemers, dus als de wetsvoorstellen worden aangenomen, zullen wij u hierover nader informeren.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief