Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Uber-chauffeur is werknemer

Tessa

De rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat een Uber-chauffeur een arbeidsovereenkomst heeft (zie uitspraak). Chauffeurs die zichzelf (in persoon) met Uber hebben verbonden en via deze app passagiers vervoeren, zijn dus werknemers en vallen onder de (algemeen verbindend verklaarde) Cao Taxivervoer.

De vakbond FNV was naar de rechter gestapt omdat volgens hen sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst tussen Uber en deze chauffeurs. Uber was echter van mening dat zij slechts een platform biedt waar zelfstandige chauffeurs en hun klanten elkaar ontmoeten.

De rechtbank oordeelt dat van de Uber-app zowel een disciplinerende en instruerende werking als een financiële stimulans uitgaat. Als een chauffeur van de app gebruik maakt, is hij onderworpen aan de werking van het door Uber ontworpen en eenzijdig door haar te wijzigen algoritme. Hierdoor is sprake van ‘modern werkgeversgezag’. Tevens voldoet de rechtsverhouding tussen Uber en de chauffeurs aan de andere twee vereisten van een arbeidsovereenkomst, namelijk loon en arbeid. Zodoende komt de rechtbank tot de conclusie dat sprake is van een arbeidsovereenkomst en dat Uber verplicht is de Cao Taxivervoer op de chauffeurs toe te passen.

Gevolg? De chauffeurs maken aanspraak op achterstallig salaris in de periodes dat de Cao avv is verklaard. Eveneens moet Uber een schadevergoeding van € 50.000,- aan FNV betalen wegens het niet nakomen van de Cao Taxivervoer.

Tip: Werkgever controleer of uw onderneming onder een cao valt. Twijfelt u? Neem dan contact met ons op.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief