Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
Een werknemer vraagt om meer uren, minder uren, andere werktijden of misschien wel om een vast contract. Dat klinkt als een informele vraag, maar als dit gezien kan worden als een verzoek in de zin van de Wet flexibel werken (Wfw), zijn er duidelijke regels aan verbonden. Eén daarvan is dat de werkgever binnen de gestelde termijn moet reageren. Een tweede belangrijke voorwaarde kan zijn dat een werkgever een motivatie moet geven als het verzoek wordt afgewezen. Doet de werkgever dat niet, dan kan de rechter het verzoek ‘automatisch’ toekennen.
Dit automatisch toekennen van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is al gebleken uit uitspraak van de kantonrechter in Limburg uit 2024. De werknemer had een paar maanden voor het aflopen van haar contract voor bepaalde tijd, schriftelijk verzocht om een vast contract. Sinds de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden vallen ook dit soort verzoeken onder de Wfw. De werkgever had binnen één maand schriftelijk en gemotiveerd moeten reageren op dit verzoek. De werkgever had weliswaar schriftelijk aangezegd dat de arbeidsovereenkomst niet zou worden verlengd, maar er is geen motivatie gegeven op het verzoek van de werknemer. De rechter oordeelde dus dat het verzoek moest worden ingewilligd.
Overigens heeft de desbetreffende werknemer hier niet veel aan gehad aangezien ze te laat was met het starten van haar procedure.
Een kentering?
Maar wordt de soep dan echt altijd zo heet gegeten? Nee dat is niet per definitie zo. Zie hiervoor bijvoorbeeld een (zeer) recente uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. Hier had een werknemer een verzoek ingediend om zijn tewerkstellingspercentage te verhogen van 90 naar 100%.
Het punt hier was alleen dat deze werknemer al boventallig was en vrijgesteld van arbeid. De aanvraag van de werknemer leek dus te zijn ingegeven met het enkele doel om een hoger salaris te ontvangen tijdens zijn vrijstelling van werk, dan wel hogere ontslagvergoeding. De rechter oordeelde dat de Wet flexibel werken hier niet voor is bedoeld en dat het voor de werknemer evident bekend moet zijn geweest dat zijn verzoek zou worden afgewezen. Ook had de werknemer niet tijdig geklaagd. Het ontbreken van een schriftelijke afwijzing inclusief motivatie heeft dus niet altijd tot gevolg dat het verzoek automatisch wordt toegewezen.
Wat moet een ondernemer hiervan leren?
Heeft u een verzoek ontvangen van een werknemer tot aanpassing van de arbeidsovereenkomst en twijfelt u hoe hiermee om te gaan? Neem gerust contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten: Dennis Oud, Elke Hofman, Tessa Sipkema of Tim van Riel.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.