Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

De gemeente als erfverpachter: een dubbele rol

Fleur

Gemeente grond 2.0 1536x1025

In veel gemeenten ontstaan problemen rondom het (her)uitgeven van gronden in erfpacht in verband met gebiedsontwikkeling. Dat was ook het geval bij een geschil dat aan de rechtbank Rotterdam is voorgelegd door ondernemers tegen de gemeente Schiedam. Waarom is deze uitspraak (nog steeds) interessant?

Wanneer de gemeente als grondeigenaar besluit over het wel of niet (her)uitgeven van gronden in erfpacht, dan heeft de gemeente als het ware een dubbele pet op. De verhouding tussen de gemeente en de erfpachter is in eerste instantie privaatrechtelijk van aard. De gemeente heeft dus een zekere vrijheid om andere of nieuwe voorwaarden af te spreken om op die manier zelf vorm te geven aan haar grondbeleid. Deze vrijheid is echter niet onbeperkt, want als publiekrechtelijke rechtspersoon moet zij kort gezegd ook de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht nemen. Vandaar die dubbele pet.

Hoewel heruitgifte van erfpacht geen gegeven (recht) is, moet de gemeente dus rekening houden met de belangen van de erfpachters en moesten de ondernemers in deze kwestie een eerlijke kans krijgen. Die eerlijke kans had de gemeente de erfpachters niet gegeven.

De problematiek rondom heruitgifte van erfpacht vanwege de strenge erfpachtvoorwaarden is in de gemeente Schiedam nog altijd gaande en deze zaak is nog niet tot een einde gekomen. We houden u op de hoogte van de uitkomsten. Heeft u vragen over erfpacht of loopt u tegen een soortgelijk probleem aan? Neem dan contact met ons op.

Lees de volledige uitspraak hier: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2021:11444

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief