Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Werkgever verliest zaak: werknemer niet verantwoordelijk voor fraude van collega

Elke

Fraude

In een recente rechtszaak heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten dat een werknemer van een autobedrijf niet aansprakelijk is voor fraude die door een collega is gepleegd. Het gaat om een zaak waarbij een schadecentrum, wat onderdeel is van werkgever, slachtoffer werd van fraude door de financieel directeur. Werkgever probeerde vervolgens een andere werknemer, die hoofd van de administratie was, verantwoordelijk te stellen voor de schade.

Opzet of bewuste roekeloosheid nodig

Volgens de wet kan een werknemer alleen aansprakelijk worden gesteld voor schade die hij of zij aan de werkgever toebrengt als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Dit betekent dat de werknemer de schade bewust heeft veroorzaakt of willens en wetens een groot risico heeft genomen.

De rechter oordeelde dat er in deze zaak onvoldoende bewijs was om aan te tonen dat het hoofd van de administratie opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld. Hoewel ze als hoofd administratie misschien niet altijd even alert was, is dat niet genoeg om haar verantwoordelijk te houden voor de fraude van de financieel directeur. De rechter keek ook naar het feit dat zij niet strafrechtelijk is vervolgd en dat de financieel directeur zelf heeft verklaard dat zij niets met de fraude te maken had.

Interne procedures en controles

Een belangrijk punt in deze zaak was de manier waarop de interne procedures en controles bij werkgever waren ingericht. De rechter vond dat deze niet goed genoeg waren, waardoor de kans op fraude groter was. Zo was de financieel directeur als enige gemachtigd om betalingen te doen, en er was geen goed systeem van controle.

Conclusie: hoge eisen aan aansprakelijkheid werknemer

Deze uitspraak laat zien dat er hoge eisen worden gesteld aan de aansprakelijkheid van een werknemer voor schade die door een collega is veroorzaakt. Er moet sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid, en de werkgever moet dit bewijzen. Ook de manier waarop de interne procedures en controles zijn ingericht, speelt een belangrijke rol. Als deze niet goed zijn, kan dit de aansprakelijkheid van de werknemer in de weg staan.

Wat kunnen werkgevers van deze uitspraak leren?

Werkgevers kunnen een aantal belangrijke lessen trekken uit deze uitspraak:

  1. Zorg voor duidelijke taakomschrijvingen: Maak duidelijk wat de taken en verantwoordelijkheden van werknemers zijn, vooral in leidinggevende functies.
  2. Goede interne controles: Investeer in een goed systeem van checks and balances om fraude te voorkomen.
  3. Schrijf procedures op: Leg de procedures voor betalingen en andere belangrijke financiële processen schriftelijk vast.
  4. Kijk naar de risico's: Evalueer regelmatig de risico's binnen het bedrijf en pas de procedures en controles hierop aan.
  5. Wees voorzichtig met het aansprakelijk stellen van werknemers: Besef dat het moeilijk is om een werknemer aansprakelijk te stellen en dat het belangrijker is om schade te voorkomen door goede interne maatregelen te nemen.

Door deze lessen toe te passen, kunnen werkgevers de kans op fraude verkleinen en de positie van werknemers beschermen.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Dennis Oud, Tessa Sipkema, Elke Hofman of Tim van Riel.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht
Tim portret

Tim van Riel

Jurist Arbeidsrecht
Iris portret

Iris Keemink

Jurist

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Zijn airsoft activiteiten "recreatief"?
De rechtbank verwijst naar de Dikke van Dale📖

Het zwaarwegend belang: het concurrentiebeding onder de loep 🔎

De noodzaak van uitgestelde inwerkingtreding van een omgevingsvergunning voor een geslaagd verzoek om voorlopige voorziening 🌳

Terugblik: Succesvolle Ontbijtsessie "ZZP"🥐

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief