Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
In een recente rechtszaak heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten dat een werknemer van een autobedrijf niet aansprakelijk is voor fraude die door een collega is gepleegd. Het gaat om een zaak waarbij een schadecentrum, wat onderdeel is van werkgever, slachtoffer werd van fraude door de financieel directeur. Werkgever probeerde vervolgens een andere werknemer, die hoofd van de administratie was, verantwoordelijk te stellen voor de schade.
Opzet of bewuste roekeloosheid nodig
Volgens de wet kan een werknemer alleen aansprakelijk worden gesteld voor schade die hij of zij aan de werkgever toebrengt als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Dit betekent dat de werknemer de schade bewust heeft veroorzaakt of willens en wetens een groot risico heeft genomen.
De rechter oordeelde dat er in deze zaak onvoldoende bewijs was om aan te tonen dat het hoofd van de administratie opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld. Hoewel ze als hoofd administratie misschien niet altijd even alert was, is dat niet genoeg om haar verantwoordelijk te houden voor de fraude van de financieel directeur. De rechter keek ook naar het feit dat zij niet strafrechtelijk is vervolgd en dat de financieel directeur zelf heeft verklaard dat zij niets met de fraude te maken had.
Interne procedures en controles
Een belangrijk punt in deze zaak was de manier waarop de interne procedures en controles bij werkgever waren ingericht. De rechter vond dat deze niet goed genoeg waren, waardoor de kans op fraude groter was. Zo was de financieel directeur als enige gemachtigd om betalingen te doen, en er was geen goed systeem van controle.
Conclusie: hoge eisen aan aansprakelijkheid werknemer
Deze uitspraak laat zien dat er hoge eisen worden gesteld aan de aansprakelijkheid van een werknemer voor schade die door een collega is veroorzaakt. Er moet sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid, en de werkgever moet dit bewijzen. Ook de manier waarop de interne procedures en controles zijn ingericht, speelt een belangrijke rol. Als deze niet goed zijn, kan dit de aansprakelijkheid van de werknemer in de weg staan.
Wat kunnen werkgevers van deze uitspraak leren?
Werkgevers kunnen een aantal belangrijke lessen trekken uit deze uitspraak:
Door deze lessen toe te passen, kunnen werkgevers de kans op fraude verkleinen en de positie van werknemers beschermen.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Dennis Oud, Tessa Sipkema, Elke Hofman of Tim van Riel.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.