Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
In eerdere blogs ben ik al vaker ingegaan op de verschillende soorten herstelsancties. In de meeste gevallen ging het dan om een last onder dwangsom, maar het is ook mogelijk dat een bestuursorgaan een last onder bestuursdwang oplegt, waarbij een overtreder wordt gelast om een overtreding te beëindigen, anders zal het bestuursorgaan dat doen.
De last onder bestuursdwang stond ook centraal in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 12 februari 2025. De overtreder had een last onder bestuursdwang opgelegd gekregen, vanwege een te hoge vuurlast in zijn woning. Hij had namelijk zoveel spullen in zijn woning verzameld en hij gebruikte de elektra op zo’n onveilige wijze, dat het voor de brandweer onmogelijk zou zijn om bij een calamiteit hulp te bieden. Omdat de overtreding niet door de overtreding werd beëindigd, heeft het college bestuursdwang toegepast. De kosten hiervan bracht het college in rekening bij de overtreder. Om de bestuursdwang uit te voeren, moest het bestuursorgaan middels een machtiging binnentreden in de woning. Zo’n machtiging geldt echter maar drie dagen en het college had in dit geval pas na vier dagen de woning betreden, waardoor de machtiging niet meer gold. Daarnaast had het college de afgevoerde spullen meteen vernietigd, terwijl het college die spullen twee weken had moeten bewaren.
Gelet op de fouten die het college had gemaakt bij de uitvoering, oordeelde de Afdeling dat het college de kosten van de bestuursdwang niet op de overtreder had mogen verhalen.
Wat betekent dit voor de praktijk? Indien u als burger of bedrijf na het ontvangen van een last onder bestuursdwang de overtreding zelf niet beëindigd, kan het college bestuursdwang toepassen. Let in dat geval goed op dat het college die bestuursdwang op de juiste wijze uitvoert en ga na of zij de kosten hiervan wel op u kan verhalen.
Heeft u vragen over het verhalen van kosten van bestuursdwang of over herstelsancties in het algemeen? Neem dan contact op met Gerard van der Wende of met Fleur Huisman.
U leest de uitspraak hier.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.