Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
Zowel in de jurisprudentie als in de praktijk is er vaak discussie over: het bestuursorgaan verstuurt een besluit per post, maar de burger stelt niets te hebben ontvangen. Wanneer de burger een besluit niet ontvangt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Daarom wordt hier in de rechtspraak vaak over geprocedeerd. Zo ook in de uitspraak van de Afdeling van 27 november 2024.
In deze zaak had eiser een vergunningaanvraag ingediend voor het vervangen van dakpannen en geveldelen van gebouwen op zijn perceel. De aanvraag was echter niet compleet en het college verzocht daarom om aanvullende gegevens. Eiser verzond die aanvullende gegevens niet binnen de hiervoor gestelde termijn en het college heeft de vergunningaanvraag daarom buiten behandeling gesteld. Eiser stelde dit besluit nooit te hebben ontvangen en meende zelfs dat de omgevingsvergunning van rechtswege was verleend, omdat het college na twee jaar nog geen besluit had genomen. Het college ging hier niet in mee en eiser ging in bezwaar tegen het besluit tot buiten behandeling stelling én tegen het besluit tot weigering van publicatie van een van rechtswege verleende vergunning. Het college heeft het bezwaar voor het eerstgenoemde deel niet-ontvankelijk verklaard en verder ongegrond verklaard. De rechtbank verklaarde het daartegen ingestelde beroep ongegrond.
De Afdeling moest nu beoordelen of het college de vergunningaanvraag daadwerkelijk buiten behandeling had gesteld, althans of zij dit besluit had verstuurd aan eiser.
Vast stond dat het college de brief niet per aangetekende post had verstuurd. Uit vaste rechtspraak blijkt dat het college in dat geval aannemelijk moet maken dat de brief is verzonden. Het is dan al voldoende als het college aannemelijk maakt dat de brief naar het juiste adres is verzonden, door aan te tonen dat de brief is voorzien van de juiste adressering en een verzenddatum en dat sprake is van een deugdelijke verzendadministratie. Eiser moet dit juist ontkrachten en de ontvangst van de brief betwisten. In deze zaak had het college aannemelijk gemaakt dat de brief was verstuurd en kon eiser dit onvoldoende ontkrachten of betwisten.
Voor de praktijk betekent dit dat u zelf goed de termijnen in de gaten moet houden en, belangrijker nog, goed contact moet onderhouden met de gemeente en niet af moet wachten. Wanneer u hierbij hulp nodig heeft in een bezwaar- of beroepsprocedure, kunt u contact opnemen met Gerard van der Wende of met Fleur Huisman.
U vindt de link van de uitspraak van de Raad van State hier.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.