Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
In de Uber-zaak is door het Gerechtshof een aantal prejudiciële vragen gesteld. Vandaag (21 februari 2025) heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan, waarin de Hoge Raad antwoord geeft op deze vragen.
Waarover heeft de Hoge Raad zich gebogen?
De Hoge Raad moest beoordelen of het ondernemerschap van een zzp’er doorslaggevend kan zijn bij de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Ook wilde het Gerechtshof graag antwoord op de vraag of twee mensen, die hetzelfde werk doen bij dezelfde opdrachtgever, tóch anders kunnen worden beoordeeld als de ene persoon duidelijk ondernemer is en de ander niet.
Wat zegt de Hoge Raad?
Wat betekent dit voor opdrachtgevers?
Opdrachtgevers moeten goed opletten hoe zij samenwerken met zelfstandigen. Het is niet genoeg om in een contract te zetten dat iemand een zzp’er is, alle omstandigheden van het geval tellen. Als iemand zich duidelijk als ondernemer gedraagt (meerdere opdrachtgevers, eigen bedrijfsvoering, ondernemersrisico), dan is de kans groter dat hij of zij ook als zelfstandige wordt gezien.
Wat kan een opdrachtgever doen?
✔ Check uw contracten: Zorg dat overeenkomsten met zzp’ers aansluiten bij de manier waarop er in de praktijk wordt gewerkt.
✔ Maak heldere afspraken: Leg goed vast hoe de zelfstandige zich als ondernemer gedraagt. Denk aan eigen reclame, inschrijving bij de KvK en zelfstandig klanten werven.
✔ Blijf op de hoogte: Wetgeving en rechtspraak over arbeidsrelaties veranderen snel. Houd dit in de gaten om onaangename verrassingen te voorkomen.
Door afspraken goed vast te leggen, beperkt u het risico dat een ‘zzp’er’ achteraf toch als werknemer wordt aangemerkt – met daarmee alle bijbehorende verplichtingen.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Dennis Oud, Tessa Sipkema, Elke Hofman-Bijvank of met Tim van Riel.
U leest de uitspraak hier.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.