Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Deliveroo brengt meer dan je denkt πŸ“¦

Dennis

Zijaanzicht levering man met pakket op een fiets 1536x1022

Vorig jaar schreven wij over het baanbrekende Deliveroo-arrest en de gevolgen die de uitspraak heeft voor zzp’ers en andere arbeidskrachten. Dat de uitspraak echt verstrekkende gevolgen heeft blijkt uit de volgende zaak.

Recentelijk moest de rechter de vraag beantwoorden of depothouders van DPG Media (NRC en Het Parool) een overeenkomst van opdracht hebben of dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. DPG Media maakt gebruik van depothouders om de krant rond te brengen. In 2020 heeft DPG Media de distributie van haar kranten overgedragen aan Mediahuis. Mediahuis heeft op haar beurt met alle depothouders overeenkomsten gesloten, waarbij de depothouders feitelijk dus belast zijn met het rondbrengen van de krant.

Omdat een jaar later Mediahuis de overeenkomst van een depothouder had opgezegd, is deze man naar de kantonrechter gestapt met de vraag of hij nu een overeenkomst van opdracht had of een arbeidsovereenkomst. De kantonrechter paste het Deliveroo-arrest toe en kwam inderdaad op een arbeidsovereenkomst uit. Beide partijen zijn van deze uitspraak in hoger beroep gegaan. βš–

Ook het Hof kwalificeert de overeenkomst als een arbeidsovereenkomst en komt tot die conclusie op grond van het Deliveroo-arrest. Er is volgens het Hof sprake van loon, arbeid en een gezagsverhouding tussen partijen. Mediahuis had directe invloed op de depothouder, doordat zij de administratieve zaken voor hem regelde en Mediahuis ook op meerdere punten de depothouder instructies gaf die de depothouder moest opvolgen. Ook kon de depothouder zich feitelijk niet laten vervangen, hij had ook geen andere opdrachtgevers dan Mediahuis en liep hij ook geen financieel risico. Feitelijk was de depothouder geen ondernemer, maar volledig ingebed in de organisatie van Mediahuis.

Wat interessant is, is dat de fiscus en het UWV de constructie zagen als slechts een “fictief dienstverband” en geen arbeidsovereenkomst. Desondanks oordeelt het Hof dat er op grond van het civiele recht toch sprake is van een arbeidsovereenkomst. Als u als opdrachtgever een overeenkomst sluit met een opdrachtnemer moet u dus echt nagaan of het niet stiekem toch een arbeidsovereenkomst is, ongeacht wat de fiscus of het UWV ervan vindt. Als u twijfelt neem dan contact met ons op.

Lees de uitspraak hier!

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief