Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
Vrijdag 7 februari 2025 was het de eerste keer in arbeidsrechtland dat de Hoge Raad een arrest heeft gewezen over de Wet bescherming klokkenluiders (hierna: Wbk).
De Wbk
Alhoewel het sinds de misstanden bij o.a. de Voice of Holland een gemeen goed is om klokkenluiders goed te beschermen tegen eventuele vergeldingsacties, is de Wbk niet voor iedere onderneming van toepassing. Het zijn vooral de middelgrote (50 tot 249 werknemers) en de grote (meer dan 250 werknemers) ondernemingen die hier echt goed op moeten letten.
Een belangrijk onderdeel van de wet is dat een klokkenluider niet mag worden benadeeld vanwege zijn melding als hij redelijke gronden heeft om aan te nemen dat zijn melding juist is. Hierop voortbordurend kent de Wbk een bewijsvermoeden ten gunste van de melder. In het kort betekent dit bewijsvermoeden dat als een melder wordt benadeeld na zijn melding, bijvoorbeeld als de melder daarna wordt ontslagen, er wordt aangenomen dat dit onlosmakelijk is verbonden met de melding of de openbaarmaking daarvan.
Wat te doen als werkgever?
Het kan voorkomen dat een werknemer een klokkenluidersmelding heeft gedaan en de werkgever hem daarvoor een maatregel wenst op te leggen, zoals een ontslag. Of dit ook daadwerkelijk kan, hangt af van de omstandigheden van het geval, waarbij nu een lastige extra omstandigheid bijkomt. .
Door het bewijsvermoeden begint de werkgever namelijk op achterstand en namelijk aan haar om aan te tonen dat de werknemer niet wordt benadeeld vanwege de klokkenluidersmelding. De Hoge Raad heeft aangegeven dat het hiervoor onvoldoende is om de relatie oorzaak-gevolg tussen de maatregel en de melding te ‘ontzenuwen’. Als werkgever moet je echt aantonen dat de klokkenluidersmelding niets te maken heeft met het voornemen tot opleggen van de maatregel. En dit is een stuk lastiger, aangezien je als werkgever dus echt het tegendeel moet bewijzen.
Als werkgever is het natuurlijk altijd zaak om goed te (kunnen) onderbouwen waarom wordt overgegaan tot een ontslag. In het geval van een klokkenluidersmelding kunnen we, na dit arrest van de Hoge Raad, stellen dat de lat in dat geval nog iets hoger ligt.
Heeft u vragen hierover of wenst u advies over uw klokkenluidersregeling? Neem dan contact op met onze arbeidsrechtspecialisten: Dennis Oud, Elke Hofman-Bijvank, Tessa Sipkema of Tim van Riel.
U leest de uitspraak hier.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.