Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
We hebben jullie al vaker geïnformeerd over het wetsvoorstel ‘Werken waar je wilt’. Voorlopig zal dit onze laatste post zijn over dit wetsvoorstel, want het komt niet door de Eerste Kamer. Vorige week heeft de Eerste Kamer gestemd over het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt. Dit wetsvoorstel zou het voor werknemers gemakkelijker maken om hybride te werken. Zo zou het een werknemer meer vrijheid bieden om thuis of op een andere plaats te werken. Een werkgever mocht volgens het wetsvoorstel een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats alleen weigeren als hij daar zwaarwegende bedrijfsbelangen voor had. Deze regel geldt ook bij een verzoek van een werknemer tot aanpassing van de arbeidsduur en werktijden. Na advies van de SER is dit versoepeld en aangepast dat een werknemersverzoek om thuis te werken zou moeten worden beoordeeld ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid’. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel nu verworpen. Aangezien de regeldruk voor werkgevers al hoog is, vond de Eerste Kamer het onnodig om de huidige wetgeving aan te passen. Werkgevers en werknemers zullen gewoon het gesprek aan moeten gaan, als een werknemer een verzoek doet tot aanpassing van zijn arbeidsplaats en zich moeten houden aan de regels die nu gelden.
Wat zijn dan de huidige regels? Die staan in de Wet flexibel werken. Als een werknemer een verzoek doet tot thuiswerken, dan moet dit verzoek ten minste twee maanden voor de beoogde ingangsdatum worden ingediend. De werkgever is verplicht om het verzoek te overwegen en het gesprek hierover aan te gaan met de werknemer. In tegenstelling tot een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur of de werktijden heeft een werkgever dus geen zwaarwegend bedrijfsbelang nodig om het verzoek te weigeren. Een verzoek tot thuiswerken kan dus vrij eenvoudig naast zich worden neergelegd, maar dan moet wel schriftelijk aan de werknemer worden meegedeeld waarom. Let erop dat als u een maand voor de beoogde ingangsdatum geen beslissing neemt, dan moet het verzoek worden ingewilligd.
Kortom, u bent dus niet verplicht om akkoord te gaan met een verzoek tot thuiswerken. Gaat u wel akkoord? Denk dan aan een goed protocol hybride werken.
Heeft u vragen hierover of bent u geïnteresseerd in een protocol hybride werken? Neem dan contact op met onze arbeidsrecht specialisten.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.