Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00
Wie een financiële verplichting aangaat, moet deze ook nakomen. Dat is een van de basisbeginselen in ons rechtsverkeer. Doet de schuldenaar dat niet, dan kan de schuldeiser een(incasso)procedure bij de rechter starten. Het is niet ongebruikelijk om voorafgaand aan de procedure (conservatoir) beslag te leggen op de bankrekening of het loon bij de werkgever van de schuldenaar. Ook beslag op het huis en andere waardevolle goederen van de schuldenaar is mogelijk. Betaalt de schuldenaar ook nadat de rechter daartoe heeft besloten niet, dan kan de deurwaarder worden verzocht om het vonnis gedwongen ten uitvoer te leggen.
Kort gezegd, het beslag- en executierecht maakt het mogelijk om een gerechtelijke beslissing gedwongen ten uitvoer te laten leggen, in het geval de schuldenaar hier niet uit eigen beweging aan voldoet.
Op 14 juni 2019 is het wetsvoorstel ‘herziening van het beslag- en executierecht ingediend. Het doel van het wetsvoorstel is om te voorkomen dat een schuldenaar door het beslag niet meer in zijn bestaansminimum kan voorzien. Ook wordt het beslagleggen zelf en executeren van het beslag efficiënter en eenvoudiger gemaakt.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Voor meer informatie over de wetswijziging of eventuele vragen over incasso’s kunt u contact opnemen met Tessa Sipkema en Lennart Hordijk.
Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.