Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Geen reden tot twijfel: ondubbelzinnige opzegging

Elke

Ondubbelzinnige opzeggingIn een recente post hebben wij het gehad over "de ondubbelzinnige opzegging van de arbeidsovereenkomst" door de werknemer en dat je als werkgever hier heel voorzichtig mee moet zijn. In deze uitspraak is de kantonrechter van oordeel dat er wél sprake was van een opzegging door de werknemer. Waarom nu wel? 

Werkneemster stuurt een e-mail aan werkgever met als onderwerp ‘beëindiging dienstverband’. In deze e-mail geeft zij aan de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen. In de e-mail benoemt zij meerdere redenen die zij ook al eerder met werkgever had besproken. Ook neemt zij in de e-mail haar opzegtermijn duidelijk in acht. Na deze e-mail hebben werkneemster en werkgever met elkaar gesproken over de situatie en heeft werkneemster de opzegging niet teruggedraaid.

Een paar dagen later komt werkneemster erachter dat er dingen in de organisatie bij werkgever in positieve zin zouden gaan veranderen, waardoor werkneemster besluit haar opzegging te herroepen. Ter onderbouwing van de herroeping geeft zij aan dat werkgever de opzegging nooit schriftelijk heeft bevestigd en dat zij met de e-mail slechts heeft bedoeld het gesprek over een aantal zaken aan te willen gaan, maar niet dat zij ook daadwerkelijk weg wilde.

De kantonrechter is duidelijk: werkneemster heeft de arbeidsovereenkomst ondubbelzinnig opgezegd. Werkgever had niet uit de e-mail kunnen opmaken dat werkneemster slechts het gesprek wilde aangaan, mede omdat zij zelfs de opzegtermijn en allerlei redenen had benoemd waarom ze weg wilde. Werkgever was al op de hoogte van deze redenen, waardoor zij logischerwijs ervan uit mocht gaan dat werkneemster de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk wilde opzeggen.

De moraal van deze verhalen? Als een werknemer in boosheid of in een opwelling de arbeidsovereenkomst opzegt, dan moet de werkgever nagaan of de opzegging echt gemeend is, maar als de werknemer in een duidelijk goed onderbouwde e-mail opzegt, dan mag de werkgever de werknemer houden aan die opzegging.

Heeft u vragen, neem dan contact op met Dennis Oud, Tessa Sipkema of Elke Hofman

Lees de uitspraak hier

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief