Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Mag je vertrouwen op een toezegging van de wethouder? Het hangt af van de omstandigheden van het geval.

Fleur

Architect

In de praktijk zien wij vaak dat burgers en bedrijven vertrouwen op toezeggingen van een wethouder, maar kan dit wel? De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in haar uitspraak van 10 juli 2024 een oordeel hierover gegeven in een kwestie waar een toezegging door een wethouder een rol speelde. In deze uitspraak ging het om het volgende. Het college van de gemeente Best had een last onder dwangsom opgelegd die strekte tot verwijdering van de zonder omgevingsvergunning opgerichte woning, berging, overkapping en volière. Ten aanzien van de woning en de berging beroept appellant zich op het vertrouwensbeginsel. Hij stelt namelijk dat een voormalig wethouder ruimtelijke ordening in het verleden hem met een handgeschreven brief toestemming heeft gegeven voor het bouwen en gebruiken van de woning met berging op het perceel. Appellant meent dat hij op de toezegging in die brief mocht vertrouwen.

De Afdeling oordeelt dat degene die zich beroept op het vertrouwensbeginsel, aannemelijk moet maken dat van de kant van de overheid toezeggingen of andere uitlatingen zijn gedaan of gedragingen zijn verricht, waaruit hij in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs kon en mocht afleiden dat het bestuursorgaan een bepaalde bevoegdheid zou uitoefenen en zo ja, hoe.

Er is in ieder geval geen sprake is van gerechtvaardigde verwachtingen, als:

  1. degene die een beroep doet op het vertrouwensbeginsel de relevante feiten en omstandigheden onjuist of onvolledig heeft weergegeven,
  2. hij, gelet op zijn kennis of deskundigheid, had moeten beseffen dat de uitlating of gedraging in strijd was met de van toepassing zijnde rechtsregels, of
  3. de uitlating zo duidelijk in strijd was met de van toepassing zijn rechtsregels, dat hij dit had moeten beseffen.

Appellant had weliswaar een brief van de voormalige wethouder, maar in die brief stond niet vermeld dat de toenmalig wethouder van oordeel was dat voor het bouwen van de woning en berging geen omgevingsvergunning nodig was. In die gegeven omstandigheden had appellant moeten beseffen dat de uitlating van de wethouder niet een verklaring inhield dat het toegestaan zou zijn om zonder omgevingsvergunning een woning en berging te bouwen en te gebruiken. Van belang daarbij was ook dat appellant wist dat in de regel voor het bouwen van een woning en berging een omgevingsvergunning nodig was. Appellant mocht dus aan de brief niet het vertrouwen ontlenen dat er geen vergunning nodig was. Appellant kon er evenmin op vertrouwen dat het college van burgemeester en wethouders nooit handhavend zou optreden. Het beroep van appellant op het vertrouwensbeginsel werd daarom niet gehonoreerd. 

Bent u van plan iets te bouwen of heeft u al iets gebouwd zonder omgevingsvergunning en vertrouwt u daarbij op de toezegging van een wethouder van de gemeente? Check dan altijd of je die toezegging daadwerkelijk als toezegging kwalificeert. Bij vragen over het vertrouwensbeginsel of andere omgevingsrechtelijke zaken kunt u contact opnemen met de advocaten van de  sectie Omgevingsrecht van ons kantoor.

U kunt de uitspraak hier nalezen: https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RVS:2024:2822

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief