Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Mkb-ondernemers opgelet: Vanaf maart SLIM-subsidie (weer) beschikbaar! ๐Ÿ’ถ

Elke

MKB budget 1536x1025

Voor een werkgever is het belangrijk dat haar werknemers zich blijven ontwikkelen zodat werknemers duurzaam inzetbaar blijven en werknemers zelf meer plezier hebben in het werk. In het mkb is het meestal minder gebruikelijk dat werknemers scholing of training volgen, omdat er geen budget of tijd is. Om dit te stimuleren heeft de overheid een subsidieregeling speciaal voor het mkb beschikbaar gesteld: de SLIM-regeling.

Deze subsidie is ervoor bedoeld om (mkb-)ondernemers te helpen een leerrijke werkomgeving te creëren. In 2023 was deze subsidieregeling er ook al, alleen is de regeling voor 2024 vernieuwd. De regering heeft hiervoor 47,2 miljoen beschikbaar gesteld. De subsidie is nu ook beschikbaar voor leerscans, waarmee ondernemers zien in hoeverre ontwikkeling wordt gestimuleerd en waar ruimte is voor verbetering. Zo’n scan levert een scholingsplan op afgestemd op uw onderneming. Daarnaast moet in de aanvraag nu duidelijk worden gemaakt hoe de ingezette leer & ontwikkeling-methode bijdraagt aan de leercultuur en hoe de verwerving van nieuwe kennis en vaardigheden is ingebed in de organisatie.

Wij zetten de volgende informatie voor u op een rij:

 1. Voor wie? Mkb-ondernemingen, samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie. Per aanvrager gelden specifieke criteria;
 2. Wanneer aanvragen? Tussen 1 maart tot en met 28 maart 2024 en 2 september tot en met 30 september 2024 (mkb-ondernemingen) of tussen 3 juni tot en met 31 juli 2024 (samenwerkingsverbanden en grootbedrijven uit sectoren landbouw, horeca en recreatie);
 3. Waarvoor?
  1. Doorlichting van de onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming;
  2. Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werkenden in de onderneming, of in geval van een samenwerkingsverband werkenden in andere mkb-ondernemingen;
  3. Het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een L&O-methode;
  4. Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf;
 4. Hoe aanvragen? Registreer u als aanvrager via het Subsidieportaal van Uitvoering van Beleid en doe de aanvraag;
 5. Hoeveel en hoe lang? Voor bepaalde sectoren zijn er afwijkingen van het onderstaande.
  1. Mkb-ondernemingen: max. € 25.000,- met een looptijd van 12 maanden. De subsidie is voor het klein mkb 80% en middelgroot mkb 60% van de subsidiabele kosten (ten minste € 5.000,-).
  2. Samenwerkingsverbanden mkb: max. € 500.000,- en per samenwerkingspartner max. € 200.000,- met een looptijd van 24 maanden. De subsidie is 60% van subsidiabele kosten (minimaal € 210.000,-).
  3. Grootbedrijven: max. € 200.000,- met een looptijd van 24 maanden. De subsidie bedraagt 60% van de subsidiabele kosten.

Wees er dus snel bij. Als er teveel aanvragen zijn ingediend, wordt de volgorde van afhandeling aan de hand van een loting bepaald. Het tijdstip van ontvangst van de volledige subsidieaanvraag is bepalend. Zorg er dus voor dat u direct een volledige aanvraag heeft ingediend, zodat u niet opnieuw achteraan in de rij moet aansluiten. Binnen 18 weken ontvangt u daarna bericht of de subsidie is toegekend of wordt afgewezen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Let op:  u ontvangt géén subsidie voor opleidingskosten zoals bij het STAP-budget het geval was, maar bijvoorbeeld wel voor het creëren van onderwijsprogramma’s of voorbereidende gesprekken. Ook is het mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten te vragen voor het bieden van een praktijkleerplaats of een bbl-traject.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief