Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Overgaan van en herstelsanctie op de rechtsopvolger: ook mogelijk als rechtsopvolger hier geen kenns van had

Fleur

Huurcontract II

Herstelsancties, zoals een last onder dwangsom, worden opgelegd aan een overtreder om de toegestane of legale situatie weer te herstellen. Als een overtreder bijvoorbeeld een gebouw gebruikt voor de verhuur van opslagunits, zonder hiervoor een vergunning te hebben, kan een last onder dwangsom worden opgelegd om dit gebruik te stoppen en de legale/toegestane situatie weer te herstellen. Wat nu als degene aan wie de last onder dwangsom is opgelegd, niet meer aangesproken kan worden voor die overtreding, bijvoorbeeld omdat hij niet meer de eigenaar is van het perceel, of omdat hij is overleden. De last onder dwangsom kan dan overgaan op de rechtsopvolger van de overtreder. De rechtsopvolger is degene die het perceel koopt van de overtreder, maar dit kunnen ook de erven van de overtreder zijn. Kan de last onder dwangsom zomaar overgaan op die rechtsopvolger, als hij/zij hiervan geen weet heeft?

Dit vraagstuk moest de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beoordelen in haar uitspraak van 20 november 2024. In deze zaak had het college aan de uitbater van een café een last onder dwangsom opgelegd vanwege overschrijding van de geluidsnormen. Omwonenden hadden namelijk veel last van geluidsoverlast. In haar besluit had het college ook expliciet aangegeven dat de last ook zou gelden voor de rechtsopvolger. Het café werd verkocht en de nieuwe eigenaar ging onder een nieuwe naam verder. Het college constateerde dat de nieuwe eigenaar de last meerdere malen had overtreden en ging over tot invordering van de verbeurde dwangsommen. De nieuwe eigenaar was het hier niet mee eens, omdat hij stelde geen kennis te hebben van de eerder opgelegde last onder dwangsom. De Afdeling oordeelde dat voor het antwoord op de vraag of de nieuwe eigenaar als rechtsopvolger kon worden aangemerkt, niet bepalend was of de nieuwe eigenaar op de hoogte was van de last onder dwangsom toen hij het café kocht en ging exploiteren. Daarnaast oordeelde de Afdeling dat de nieuwe eigenaar deze informatie ook had kunnen vinden in het gemeentelijke beperkingenregister. 

Dit betekent dus dat u als rechtsopvolger kan worden geconfronteerd met aan uw voorganger opgelegde herstelsancties, ook als u hier geen weet van had. Let op: die overgang op de rechtsopvolger moet dan wel expliciet worden genoemd in het besluit van het bestuursorgaan.

Mogelijk zijn er wel verhaalsmogelijkheden op de vorige eigenaar, maar dat is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Ook hierin kunnen wij u bijstaan.

Bent u geconfronteerd met een herstelsanctie en bent u op zoek naar bijstand in de bezwaar- en beroepsprocedure? Neem dan contact op met Gerard van der Wende of met Fleur Huisman.

U vind de link van de uitspraak van de Raad van State hier

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht
Tim portret

Tim van Riel

Jurist Arbeidsrecht
Iris portret

Iris Keemink

Jurist

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Het zwaarwegend belang: het concurrentiebeding onder de loep πŸ”Ž

De noodzaak van uitgestelde inwerkingtreding van een omgevingsvergunning voor een geslaagd verzoek om voorlopige voorziening 🌳

Terugblik: Succesvolle Ontbijtsessie "ZZP"πŸ₯

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief