Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Voorkom “tussentijdse” fouten in de arbeidsovereenkomst

Dennis

In de praktijk zien wij vaak dat in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen of een onjuist tussentijds opzegbeding is opgenomen. Het kan voorkomen dat werkgever of werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor het einde van de looptijd willen beëindigen. Dit is alleen mogelijk als in de arbeidsovereenkomst staat opgenomen dat beide partijen gerechtigd zijn de arbeidsovereenkomst tussentijds op te zeggen. Wat gebeurt er als dit niet of onjuist is overeengekomen?

In een uitspraak van de kantonrechter had werkgever in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd opgenomen dat werkgever bevoegd was de arbeidsovereenkomst tussentijds te beëindigen, indien werknemer niet voldeed aan de functie-eisen. De kantonrechter achtte dit beding niet rechtsgeldig, aangezien het recht om tussentijds te beëindigen alleen voor de werkgever was opgenomen. Vereist is dat de mogelijkheid om tussentijds te beëindigen schriftelijk voor beide partijen is overeengekomen. Wat was het gevolg? De werknemer had recht op een gefixeerde schadevergoeding gelijk aan het loon over de termijn dat de arbeidsovereenkomst geduurd zou hebben indien deze van rechtswege zou zijn geëindigd. De kantonrechter matigde de gefixeerde schadevergoeding tot drie maandsalarissen.

Tip: werkgever het is van belang dat u uw arbeidsovereenkomsten regelmatig laat controleren om eventuele fouten te herstellen en te voorkomen dat u in de toekomst moet betalen. Twijfelt u over de rechtsgeldigheid van een beding in uw arbeidsovereenkomst of is het al enige tijd geleden dat u uw arbeidsovereenkomsten heeft ge-update? Neemt u dan contact met ons op.

Wij helpen u graag.

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief