Direct een advocaat nodig? Bel: +31 10 220 44 00

Of e-mail en ontvang binnen 24 uur een antwoord

Werkgever mag leaseauto innemen tijdens ziekte

Elke

Een arbeidsongeschikte werknemer heeft in beginsel gedurende 104 weken recht op loondoorbetaling. In een uitspraak bij het hof speelde de vraag of het privégebruik van een leaseauto ook als loon moet worden aangemerkt en de auto gedurende de arbeidsongeschiktheidsperiode in privé mocht worden gebruikt?

In de door de werknemer ondertekende personeelsgids stond opgenomen dat na zes maanden ziekte de leaseauto moet worden ingeleverd, dan wel dat de mobiliteitsbijdrage wordt stopgezet. De werknemer stelde zich op het standpunt dat op de werkgever gedurende de periode van 104 weken arbeidsongeschiktheid ook een doorbetalingsverplichting ten aanzien van het privégebruik van de leaseauto rust. Het privégebruik van een leaseauto of een vorm van compensatie in geld zou ook als loon moeten worden aangemerkt.

Zowel de kantonrechter als het hof zijn het niet eens met het standpunt van de werknemer. De loondoorbetalingsverplichting ziet uitsluitend op periodiek verschuldigd geldloon en niet op andere loonvormen. Daarmee oordeelt het hof dat de afspraak dat na zes maanden ziekte de leaseauto moet worden ingeleverd, niet in strijd is met de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever. Het was de werkgever dus toegestaan de leaseauto na zes maanden ziekte in te nemen, dan wel een mobiliteitsbijdrage stop te zetten.

Tip: Werkgever, maak afspraken met uw werknemers omtrent het privégebruik van leaseauto’s tijdens arbeidsongeschiktheid en het wel of niet betalen van compensatie.

Lees de uitspraak hier: https://lnkd.in/eg7tsKAr

Logo Haij Wende

De Haij & van der Wende

Advocaten
Dennis rond 200x200

Dennis Oud

Advocaat
Erwin rond 200x200

Erwin den Hartog

Advocaat Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht
Fleur 1

Fleur Huisman

Advocaat Omgevingsrecht
Petra lindhout pf

Petra Lindthout

Advocaat Omgevingsrecht
Tessa rond 200x200

Tessa Sipkema

Advocaat Arbeidsrecht en Ondernemingsrecht
Gerard rond 200x200

Gerard van der Wende

Advocaat Bestuursrecht en Personen- en Familierecht
Elke 1

Elke Hofman-Bijvank

Advocaat Arbeidsrecht

Mogelijk ook interessant voor u:

Test news item

Wij wijzen erop dat de inhoud van onze website (inclusief eventuele juridische bijdragen) uitsluitend bedoeld is voor niet-bindende informatieve doeleinden en niet dient als juridisch advies in strikte zin. De inhoud van deze site kan en mag niet dienen als vervanging van individueel en bindend juridisch advies dat betrekking heeft op jouw specifieke situatie. Alle informatie wordt daarom verstrekt zonder garantie voor juistheid, volledigheid en actualiteit.

Blijf juridisch op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief